top of page

Ο ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

  • Εικόνα συγγραφέα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
  • 11 Φεβ 2015
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Β.

Μετά θάνατον

Την στιγμή του θανάτου οι κληρονόμοι γίνονται αυτοδικαίως οι νέοι ιδιοκτήτες της κληρονομιαίας περιουσίας. Από κείνη την στιγμή ξεκινούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.

α. Εντός 4/μηνούν διαλέγουν αν θα εμφανισθούν στον γραμματέα του Ειρηνοδικείου του τελευταίου τόπου κατοικίας του κληρονομουμένου για να δηλώσουν ότι ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ την κληρονομιά. Αυτό βεβαία συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που γνωρίζουν η τέλος πάντων υποψιάζονται ότι η κληρονομιά που τους περιέρχεται είναι βεβαρημένη με ασήκωτες γι αυτούς οφειλές. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση για να μην την χάσουν εντελώς μπορούν να την αποδεχθούν έπ Ωφελεία Απογράφης όπως λέγεται στα νομικά.

Αν περάσει το 4μηνο και δεν αποποιηθούν, η κληρονομιά τους περιέρχεται τόσο κατά το θετικό όσο και κατά τις υποχρεώσεις και αν εμφανισθεί κάποιος [τράπεζα] από το πουθενά και πει «….μου χρώσταγε ο πατέρας σου..» εσύ δεν μπορείς να το αρνηθείς. Δεν είναι άδικο όμως αυτό; Ναι γι αυτό τα Δικαστήρια έχουν ήδη Νομολογήσει και στην περίπτωση που βρεθεί ο κληρονόμος προ εκπλήξεων, έχει δικαίωμα να καταφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο και να ζητήσει να αναγνωρισθεί ότι δεν το γνώριζε αυτό το γεγονός και γη αυτό δεν κινήθηκε για να αποποιηθεί. Άρα τελικά ο νόμος διορθώνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο με δικαστική απόφαση.

β. Εντός 6μηνου από το θάνατο πρέπει να γίνει Υποβολή Δήλωσης Φόρου Κληρονομίας στην εφορία κληρονομιών για τα ακίνητα που περιηλθαν στον/στους κληρονόμους για να φορολογηθεί η κληρονομιά. [Αυτό βεβαία δεν θα συνεβαινε αν ζώντος του γονέα με γονική παροχή, η του συγγενή με δωρεά, είχε ήδη μεταβιβασθεί αυτή η περιουσία]. Έτσι λοιπόν συντάσσεται μια ειδική δήλωση και υποβάλλεται στην εφορία της τελευταίας κατοικίας του θανόντος.

Εδώ όμως καταστρατηγείται πάλι αυτή η ημερομηνία. Αν υπάρχει διαθήκη και βρεθεί ακόμα και την ημέρα λήξης του 6/μηνου, αυτή πρέπει να δημοσιευθεί από το γραμματέα του Ειρηνοδικείου και η δήλωση κληρονομιάς καθυστερεί και υποβάλλεται έως 6 μήνες μετά την δημοσίευση της αποφάσεως [με παράταση μάλιστα επιπλέον 3 μηνών].

Ο Φόρος κληρονομιάς

Ο υπάλληλος της εφορίας παίρνει την δήλωση και σε μικρό χρονικό διάστημα υπολογίζει τον φόρο κληρονομιάς που μπορεί να είναι από ανύπαρκτος λόγω βαθμού συγγενείας η να σε κάνει να πουλήσεις για να τον πληρώσεις.

Η δήλωση μας μένει στην εφορία άυπνη και μαζί με αυτή και εμείς. Επί δέκα [10] χρόνια ο έφορος, έχει δικαίωμα να μας καλέσει οποτεδήποτε και να μας επιβάλλει πρόστιμο για αναληθή δήλωση αν σε περιπτώσεις για παράδειγμα ακινήτων που δεν βρίσκονται εντός του αντικειμενικού προσδιορισμού του υποδείξαμε αξία ακινήτου μικρότερη από την πραγματικά εμπορική. Μετά τα 10 χρόνια η εφορία είναι υποχρεωμένη να μας ξεχάσει και αν το παίξει μάγκας, ήδη η Διοικητική νομολογία έχει κρίνει τέτοιες υποθέσεις αρνητικά γι αυτήν.

Εκτός της παράνομης παράτασης της προθεσμίας επιβολής φόρου συχνά η ΔΟΥ επιβάλει πολύ μεγαλύτερους φόρους είτε λόγω αυθαίρετης αύξησης της αξίας της κληρονομιάς είτε λόγω υπέρογκων προσαυξήσεων του φόρου που δεν επιβλήθηκε ολόκληρη τη 10ετία.

Ο φορολογούμενος μπορεί για όλα αυτά να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και να επιδιώξει τη μείωση των φόρων ή και την πλήρη απαλλαγή του εάν προλάβει να ασκήσει αρχικά ενδικοφανή προσφυγή σε προθεσμία 30 ημερών από την έκδοση της πράξης επιβολής φόρου.

Εδώ πολλοί συμπολίτες μας κάνουν ένα μικρό τρίκ. Ο κληρονόμος, αν και το γνωρίζει, μπορεί να κάνει τον ...τρελό και να υποστηρίζει ότι δεν ήξερε τι του περιήλθε. Έτσι ενώ γνωρίζει την ύπαρξη της, προσποιείται ότι ανακάλυψε την διαθήκη ανάμεσα από κατι παπούτσια του συχωρεμένου και την δημοσιεύει όποτε θέλει, αποφεύγοντας την άμεση πληρωμή του φόρου Αυτό βεβαια το κάνει σταθμίζοντας το συμφέρον του και με λογική γιατί πάντα η εφορία λαμβάνει υπ οψιν της ως αξία του ακινήτου εκείνη που αυτό είχε κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομούμενου.

γ. Τέλος έχουμε την Αποδοχή της Κληρονομιάς. Προσοχή να μην την μπερδεύουμε με την Δήλωση στην Εφορία γιατί πιστέψτε με, συμβαίνει και αυτό. Αν υπάρχουν ακίνητα η Αποδοχή γίνεται μόνο συμβολαιογραφικά και βεβαίως μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο η καταχωρείται στα βιβλία του αρμοδίου κτηματολογικού γραφείου. Η Αποδοχή δεν έχει χρονικό περιορισμό. Μπορεί να γίνει όποτε θέλουμε π.χ. πρωτού να πουλήσουμε η με τη σειρά μας όταν πρόκειται και εμείς να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας. Όμως να θυμόμαστε ότι ανεξαρτητως αποδοχής, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των κληρονομιών αρχίζουν από τον θάνατο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

​​​​© 2015 by Gregory Loukas. Proudly created with Wix.com

CONNECT WITH US:

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • linkedin-square
bottom of page