top of page

ΔΙΑΘΗΚΕΣ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

  • Εικόνα συγγραφέα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
  • 10 Φεβ 2015
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ και ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΠΕΛΑΣ

Διαθήκες [πως συντάσσονται]

και

Φόρος κληρονομιάς [πως οφείλεται]

Α.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν !!!!!!!!!!!

Αυτή η σοφή παροιμία φαίνεται πως θα ίσχυε μόνο για τα παιδιά που περιμένουν κάποια στιγμή η πατρική περιουσία να τους μεταβιβασθεί. Έτσι έχουν φροντίσει εκ των προτέρων με συμφωνία με τους γονείς να τους μοιρασθεί και μεταβιβασθεί η πατρική και μητρική περιουσία ώστε να μην εμπλακούν μετά τον θάνατο του γονέα σε απειράριθμες ενέργειες και τις περισσότερες φορές σε απερίγραπτης ομορφιάς προστριβές, σπαταλώντας κόπο, χρήμα και νεύρα για να ρυθμίσουν κάτι που είχαν όλο το χρόνο να το κάνουν όταν οι γονείς τους ήταν στη ζωή. Όμως η παροιμία ισχύει και για τους προνοητικούς γονείς με μια ελαφριά παραλλαγή. Οι φρόνιμοι γονείς πριν μπερδευτούν τα πράγματα φροντίζουν όσο είναι ζωντανοί να μην μαδηθούν τα παιδιά τους για τα κληρονομικά.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο κοινές περιπτώσεις:

Α] Στη περίπτωση που η οικογένεια έχει ένα παιδί τα πράγματα είναι απλά Πεθαίνοντας ο ένας γονέας [αν δεν έχει φροντίσει νωρίτερα να μεταβιβάσει την περιουσία του με πιο συνήθη τρόπο που είναι παρακρατώντας εφ ορου ζωής την επικαρπία γι αυτόν και μετά τον θάνατο του για τον/την σύζυγο και παραδίδοντας την ψιλή κυριότητα στο παιδί του], η περιουσία μεταβιβάζεται κατά το ¼ στον/στην σύζυγο και τα υπόλοιπα ¾ στο παιδί ή στα παιδιά τους.

Αν όμως τα παιδιά είναι περισσότερα του ενός; Τότε [αν μάλιστα μπαίνουν στη μέση και οι σύζυγοι που πάντα ο πατέρας τους τα κάνει ωραία και ο πεθερός μοιραία] το πράγμα μπλέκει. Γιατί θα πάρεις εσύ αυτό το ακίνητο, γιατί μου φορτώνετε εμένα αυτό το ακίνητο και πάει λέγοντας. Χειρότερη μάλιστα είναι η περίπτωση όταν σε ένα ακίνητο εγκαθίστανται περισσότεροι του ενός κληρονόμοι και συνιδιοκτήτες Έχω δει αδέρφια να σφάζονται και να σέρνονται μια ζωή στα δικαστήρια καταλήγοντας στο τέλος να εκπλειστηριάζουν τα δικαστήρια την περιουσία τους όταν δεν μπορούν να τα βρούνε μεταξύ τους.

Η Λύση εδώ είναι απλή και λέγεται ΔΙΑΘΗΚΗ

Μας ενδιαφέρουν δυο ειδών Διαθήκες. Η Ιδιόχειρη Διαθήκη που την συντάσσει ο γονέας λογικά εντός της οικίας του ΚΑΙ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΛΛΊΤΕΡΟ και η συμβολαιογραφική Διαθήκη που γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και παραμένει ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ.

Και στις δυο διαθήκες ο διαθέτης ρυθμίζει με λεπτομέρεια την μεταβίβαση της περιουσίας του και ότι γραφεί εκεί είναι νόμος. Πάντα η μεταγενέστερη διαθήκη τροποποιεί διορθώνει και συμπληρώνει η ακυρώνει την προηγουμένης ημερομηνίας διαθήκη. Και αναφέρω την ημερομηνία γιατί η Ιδιόχειρη διαθήκη πρέπει να έχει τρία [3] βασικά πράγματα

1. Να είναι γραμμένη από την αρχή ως το τέλος από τον ίδιο τον διαθέτη και με κανένα τρόπο με το χέρι άλλου προσώπου [αν έχει αναπηρία να την συντάξει συμβολαιογραφικά]

2. Να έχει ημερομηνία και τόπο συντάξεως της

Η Ιδιόχειρη δεν κοστίζει τίποτε έχει όλο το χρόνο ο διαθέτης να σκεφτεί τι γράφει και λύνει παρά πολλά μεταγενέστερα ζητήματα μεταξύ των οποίων το φόρο διανομής που δεν οφείλεται αφού ο διαθέτης έχει ξεχωρίσει τι παίρνει ο κάθε κληρονόμος Και πιστέψτε με Ο φόρος διανομής δεν είναι καθόλου αστείος.

Αυριο στο δευτερο μερος θα συνεχισω με τις ενεργειες που κανουμε καιτα πιθανα προβλήματα που αντιμετωπιζουμε οταν ερθει η ωρα να κληρονομήσουμε

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentarer


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

​​​​© 2015 by Gregory Loukas. Proudly created with Wix.com

CONNECT WITH US:

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • linkedin-square
bottom of page